Alle handgemaakte sieraden op Studio Malie zijn gemaakt met roestvrij staal (RVS) ook wel bekend als chirurgisch staal, stainless steel of edelstaal. Wat zijn de voordelen van RVS sieraden? Wat maakt stainless steel zo anders dan goud of zilver, en uitermate geschikt voor het gebruik in juwelen?

Wat is RVS, stainless steel of edelstaal?

RVS (roestvrij staal, edelstaal of stainless steel) is een legering van hoofdzakelijk ijzer, chroom, nikkel en koolstof. Het laagje chroom aan de buitenkant zorgt ervoor dat het staal beschermd is tegen verkleuring en oxidatie.

Voor juwelen wordt een RVS van hoge kwaliteit gebruikt. Daardoor zijn de sieraden extra bestand tegen corrosie en vlekken en hebben ze weinig tot geen onderhoud nodig. Door die duurzaamheid blijft RVS mooi. Wist je trouwens dat het ook nog eens 100% recycleerbaar is?

Voordelen van RVS of stainless steel-sieraden

RVS wordt steeds meer in sieraden gebruikt omdat het heel wat voordelen heeft:

  1. RVS sieraden hebben een schittering, toon en textuur die heel mooi oogt.
  2. Stainless steel sieraden lijken erg op het duurdere sterling zilver of het peperdure platina, maar zijn een pak betaalbaarder.
  3. RVS sieraden verkleuren (onder normale omstandigheden – lees hieronder meer) niet en geven niet af op de huid.
  4. Bij normaal gebruik zijn stainless steel sieraden roestvast.
  5. Edelstaal is veel sterker dan goud of zilver.
  6. RVS-sieraden zijn hoogwaardig en duurzaam, en garanderen talloze jaren draagplezier!

Nadelen van RVS sieraden (stainless steel)

Hoewel RVS-sieraden heel wat voordelen hebben en gemakkelijk te onderhouden zijn, zijn er toch ook enkele punten die om aandacht vragen:

  • RVS is een iets zwaarder materiaal dan zilver of goud. 
  • RVS-sieraden zijn uiterst gevoelig voor chloor, dus gaan zwemmen met je juwelen aan is geen goed idee! Chlorides tasten immers het beschermende chroom-laagje van edelstaal aan, waardoor de sieraden mogelijk beginnen verkleuren en er ook nikkel kan vrijkomen.

Zijn RVS sieraden hypo-allergeen? Wat met nikkel?

De aandachtige lezer heeft vast gelezen dat er ook nikkel in RVS zit. Veel mensen zijn allergisch aan nikkel. Is dat dan niet gevaarlijk?
Gelukkig niet, want de hoeveelheid nikkel in RVS sieraden is zodanig laag dat de sieraden als hypo-allergeen worden beschouwd en dus geen irritaties veroorzaken. Ze moeten dan wel op de juiste manier onderhouden worden.

Nikkelallergie is een contactallergie. Dat betekent dat je huid een allergische reactie vertoont bij contact met producten waar nikkel is in verwerkt.
In feite wordt de allergie niet veroorzaakt door de nikkel zelf, maar door de nikkelzouten die gevormd worden onder invloed van bijtende vloeistoffen (afwasmiddel, vruchtensappen, bleekmiddelen) die het sieraad aantasten.

Wanneer je goed voor je juwelen zorgt, zijn RVS sieraden hypo-allergeen, perfect veilig en voor lange tijd te dragen!

RVS sieraden of stainless steel sieraden kopen bij Studio Malie

Alle RVS sieraden bij Studio Malie zijn handgemaakt en -beschilderd. Dit maakt elk paar oorbellen of elke ketting uniek!
Elk gekleurd sieraad wordt zorgvuldig manueel beschilderd en omgetoverd tot een authentiek kunstwerkje. Ideaal dus om als een heel persoonlijk cadeautje te geven of jezelf te trakteren…
Je vindt vast wel iets in het unieke en kleurrijke assortiment oorstekers, ringen, oorbellen en kettingen dat perfect bij jou past.