Juwelen koop je natuurlijk om te dragen. Het sieraad dat je koos, benadrukt je karakter. Het is een uiting van wie je bent en op die manier eigenlijk een verlengstuk van jezelf. Maar door ze te dragen verliezen sommige juwelen soms wat van hun schittering. Hoe reinig en onderhoud je je RVS sieraden zodat je er lang van kan blijven genieten?

Hoewel RVS of stainless steel veel sterker en onderhoudsvriendelijker is dan edelmetalen zoals goud of zilver, hebben RVS sieraden toch ook enige zorg nodig om langdurig mooi te blijven.
Dankzij volgende tips houd je je edelstaal juwelen in topconditie, en garanderen ze langdurig draagplezier:

1. Draag geen edelstaal juwelen tijdens het poetsen of zwemmen

Draag geen juwelen wanneer je gebruik maakt van poetsmiddelen, want die kunnen het metaal beschadigen.

Zwemmen met RVS sieraden is ook geen goed idee, aangezien er in de regel chloor in het zwembadwater wordt toegevoegd. En dat kan het metaal corroderen.

Doe je juwelen ook pas aan nadat je je persoonlijke verzorging hebt afgerond. Producten als handcrème, bodylotion, parfum en haarspray kunnen je sieraden uit edelstaal aantasten.

2. RVS sieraden reinigen

Net als andere sieraden moeten ook RVS- of edelstaal juwelen af en toe gereinigd worden, om ze zo in optimale staat te houden.

Dit kan aan de hand van een zachte doek en een lauw zeepsopje. Kijk goed na of er geen chloor of bleekmiddel in het sop zit! Een veilige keuze is babyzeep. Reinig je sieraad met het sopje en de doek, en dep het juweel droog.

Voor moeilijke hoekjes en randjes kan je een zachte ongebruikte tandenborstel gebruiken (zonder schrobben, want anders krijg je krassen!).

Gebruik zachte pluisvrije doeken, die liefst geen grote lusjes hebben in de stof: deze kunnen anders blijven haken en iets lostrekken.

Om je sieraden weer te doen glimmen, kan je ze opboenen met een klein beetje babyolie.

3. Bewaar je edelstaal juwelen op een donkere plek

Bewaar je sieraad op een donkere en droge plek, idealiter in het doosje dat je bij je bestelling krijgt.

Het doosje is gewatteerd en zorgt ervoor dat het sieraad niet kan krassen. Het beschermt bovendien ook tegen zonlicht, dat de juwelen anders kan doen verkleuren.

4. Let op voor nikkelzouten

RVS of edelstaal bevat nikkel. Nikkel geeft de zilverachtige kleur. Afhankelijk van de zuurtegraad van je huid, kunnen er meer of minder nikkelzouten vrijkomen. 

In het algemeen zit er zeer weinig nikkel in edelstaal. De kans op een allergische reactie is dan ook zeer klein. Ze is echter niet onbestaande.

Mocht je op een bepaald moment je juweel toch niet meer kunnen dragen vanwege een allergische reactie, dan kan je dit trucje toepassen: breng een dun laagje doorzichtige nagellak aan op het deel van het sieraad dat op je huid rust. Die extra beschermlaag werkt als beschermende vernislaag, en kan bovendien de glans en kleur van het staal verdiepen.