Mode is een belangrijk onderdeel van wie we zijn. De kledij en juwelen die we dragen, stralen voor een groot deel onze identiteit uit. Of om ons op een bepaalde manier te tonen aan de buitenwereld. Of om een bepaalde boodschap uit te dragen.

Ook kleur speelt hierin een grote rol. Je uitstraling is anders wanneer je een rode of zwarte blouse aanhebt. Hoe komt dit? Wat is de kracht van kleur? En wat is kleurenpsychologie?

Kleurenpsychologie als non-verbale communicatie

Al eeuwenlang en doorheen heel wat verschillende culturen worden aan kleuren bepaalde eigenschappen toegeschreven die invloed hebben op je gemoed en gedrag.

Afhankelijk van de kleuren die je draagt, straal je een bepaalde boodschap uit. Qua non-verbale communicatie kan dit tellen!

Wat is de communicatieve betekenis van kleuren?

Benieuwd naar de betekenis van kleuren? We overlopen de belangrijkste.

Blauw

Blauw is één van de populairste kleuren (het is ook mijn favoriete kleur!). De kleur kan koel en afstandelijk overkomen, maar wordt ook vaak beschreven als vredig, rustig, veilig en ordelijk. Blauw wordt gezien als een teken van stabiliteit en betrouwbaarheid.

Wil je geduld, kracht en intelligentie uitstralen, draag dan blauw. Lees hier meer over de betekenis en uitstraling van blauw.

Groen

Omdat groen doet denken aan het buitenleven en de natuur, wordt groen in het algemeen geassocieerd met  sereniteit, rust en vreugde. Groen straalt vertrouwen uit, wijst op ontspanning en een nieuw begin.

Wil je zelfvertrouwen en rust uitstralen, draag dan groen.

Oranje

Oranje is een heel levendige kleur die meteen in het oog springt. Nauw verwant aan rood, wordt oranje gezien als energiek, levenslustig, enthousiast en ongeremd.

Draag oranje als je een warme ontvankelijkheid wil uitstralen, bijvoorbeeld op een netwerk-event.

Geel

De kleur van de zon geeft een gevoel van frisse warmte, energie, optimisme, hoop, motivatie en helderheid. Net als oranje, móet je geel wel zien. Geel is de meest opvallende tint in het kleurenspectrum.

Wil je optimisme en energie uitstralen, draag dan geel.

Rood

Rood heeft best wel wat drama. Het is een krachtige intense kleur die passie, durf, gevaar, maar ook romantiek uitschreeuwt.

Wil je de aandacht naar je toe trekken, niet als een muurbloempje in de kamer opgaan, maar opvallen in al je kracht, zelfvertrouwen en vrouwelijkheid, draag dan rood.

Lees hier meer over de kleur rood.

Roze

Roze is vrouwelijk, jong en speels, en kan variëren van erg zacht pastel (babyroze) tot luid en opvallend (fuchsia).
Roze geeft meteen een speelse toets aan je outfit.

Paars

Paars straalt mysterie en luxe uit. De kleur heeft iets exotisch, gesofisticeerd, ja zelfs koninklijk. Paar is altijd chique en is een kleur die je sterk in je schoenen doet staan, blakend van zelfvertrouwen en kracht.

Grijs

Grijs is kalm, evenwichtig, neutraal en respectabel.
Wil je ervaring en expertise uitstralen, draag dan grijs.

Zwart

Hoewel zwart volgens de strikte definitie geen kleur is, is het toch één van de belangrijke tinten in de mode. Zwart is eigenlijk de afwezigheid van kleur en wordt gevormd door een volledig gebrek aan licht.

Zwart is zeer veelzijdig. De kleur kan zwoel en sensueel zijn, maar wordt anderzijds ook geassocieerd met formele gelegenheden of rouw. In ieder geval is zwart in alle omstandigheden stijlvol en krachtig.

Wit

Als tegenpool van zwart is wit de kleur van de onschuld, van het pure en het reine. Net als zwart is wit altijd stijlvol.

De kracht van kleuren

De non-verbale communicatie van de kleuren van je kledij en sieraden is niet onbelangrijk. Hoe je je wil tonen aan de wereld, de boodschap die je wil overbrengen, wordt gereflecteerd in de kleuren van de kledij en juwelen je draagt.

Kleuren in juwelen

Deze krachtige non-verbale boodschap is ook terug te vinden in de kleuren van de handgemaakte juwelen van Studio Malie. Al onze juwelen worden met kleurpigmenten gemaakt tot unieke kleurencombinaties, met elk hun eigen uitstraling. Je vindt vast wel iets in ons unieke en kleurrijke assortiment oorstekers, ringen, oorbellen en kettingen dat perfect bij jou past.