Rood staat algemeen bekend als de kleur van passie, liefde en romantiek. Maar dat niet alleen! Wat is de psychologische betekenis van rood? En wat straal je uit wanneer je rood draagt?

Wat is de betekenis van de kleur rood?

Rood is een dominante kleur en staat bekend als de kleur voor passie. Rood is eveneens een kleur die meteen de aandacht trekt en gemakkelijk opvalt. Dit is een van de redenen waarom rood zoveel gebruikt wordt in gevaar- of verkeersborden.

Rood staat ook voor macht – denk maar aan de rode kazuifel van een kardinaal – een betekenis die vooral sinds de moderne tijden aan de kleur rood werd toegeschreven.

Welke emoties en gevoelens roept de kleur rood op?

In de kleurenpsychologie roept de kleur rood erg sterke emoties op. Rood wordt beschouwd als de warmste en meest tegenstrijdige van alle kleuren.

Kleuren in het rode gebied van het kleurbereik staan ​​bekend als warme kleuren, die op zich een brede waaier aan emoties kunnen oproepen, variërend van comfort en warmte tot vijandigheid en woede.

De meeste culturen associëren rood van nature met emoties van woede. Deze relatie is logisch, want heel wat mensen worden rood in het gezicht wanneer ze boos of gefrustreerd zijn.

Rood is ook verbonden met emoties van liefde, passie en verlangen. Dit kan verklaren waarom mensen die rood dragen, als aantrekkelijker worden beschouwd door het andere geslacht.

Zuiver rood is stimulerend, levendig en erg opgewekt. Rood kan echter ook gezien worden als agressief en veeleisend.

Tot slot heeft rood ook een fysiek effect. De kleur kan de hartslag verhogen waardoor we opgewekt worden en wakker blijven. In extreme vorm kan de kleur ons lichaam zelfs in vlucht-of-vechtmodus plaatsen. Ons hart pompt meer bloed naar onze hersenen, en ons lichaam komt in staat van paraatheid, klaar om te vechten of vluchten bij mogelijk gevaar.

Wat is de betekenis van het dragen van een rode kleur?

Rood is opvallend. Draag je rood, dan heb je sowieso geen schrik om in de spotlights te staan en alle ogen naar jou toe te trekken.

Het is ook een passionele en erotische kleur. Rood is sexy, gewaagd en aantrekkelijk.

Verder is rood ook de kleur van creativiteit en worden vooral vrouwen in rood gezien als creatief – vooral wanneer rood gecombineerd wordt met zwart.

Voor mannen straalt de kleur rood vaak macht uit. In de politiek en in de zakenwereld worden er vaak rode dassen gedragen indien er hard onderhandeld moet worden of indien de man zijn macht wil laten gelden.

Rode juwelen dragen

Deze krachtige non-verbale boodschappen van het kleur rood zijn ook terug te vinden in de handgemaakte juwelen van Studio Malie.

Al onze juwelen worden met kleurpigmenten gemaakt tot unieke kleurencombinaties, met elk hun eigen uitstraling. Snuister in ons unieke en kleurrijke assortiment en vind de rode oorstekers, ringen, oorbellen en kettingen doe perfect bij jou passen!