Blauw is van heel wat mensen de lievelingskleur (ook van mij!). De kleur bestaat in zoveel verschillende schakeringen dat er altijd wel een tint bestaat die bij jouw kleurtype (lente, zomer, herfst of winter) past.
Maar wat is de betekenis van blauw? Welke emoties roept het kleur blauw op? En wat straal je uit wanneer je blauw draagt?

Om maar al meteen met de deur in huis te vallen: blauw wordt gezien als standvastig. De kleur straalt vertrouwen uit, staat voor communicatie, maar kan ook als wat koel en afstandelijk overkomen.

In de kleurenpsychologie wordt blauw vaak gebruikt wanneer men vertrouwen wil wekken of wanneer moeilijke of belangrijke zaken besproken moeten worden. Denk bijvoorbeeld maar aan politici die voor een interview een blauwe das aandoen.

Wat is de betekenis van de kleur blauw?

Blauw staat bekend als de kleur van mentale kracht, logica en intelligentie en wekt vertrouwen. Intense kleuren blauw wekken heldere gedachten op en lichtere, zachte blauwen zoals lichtblauw bevorderen de concentratie en kalmeren de geest. Daarom is zacht ijsblauw bijvoorbeeld ook een goede kleur voor in de slaapkamer.

Blauw is eveneens de kleur van duidelijke en heldere communicatie, net omdat blauw een zekere expertise, rust en vertrouwen uitstraalt.

Welke emoties en gevoelens roept blauw op?

Blauw is van heel wat mensen de lievelingskleur. Blauw wordt namelijk gezien als een vriendelijke kleur. Misschien wat traditioneel en conservatief, maar absoluut niet bedreigend.

Blauw geeft verder ook een gevoel van sereniteit en kalmte en wordt vaak omschreven als rustig, vredig, veilig en ordelijk.

Wat is je uitstraling wanneer je blauw draagt?

Blauw (of eigenlijk cyaan) is een primaire kleur. Het is een kleur die we overal in de natuur terugvinden, in de kleur van de zee, de oceaan en de lucht. Daarom symboliseert blauw vaak stabiliteit, sereniteit, inspiratie of wijsheid.

Wanneer je blauw draagt, straal je vertrouwen en ervaring uit. Dit helpt dan weer om (soms moeilijke) communicatie in goede banen te leiden. Blauw wordt dan ook erg vaak gedragen in de politiek of in de zakenwereld.

Draag blauw wanneer je naar een belangrijke meeting moet, of wanneer je een belangrijke of moeilijke boodschap moet overbrengen. Blauw geeft je een kalme, rustige, intelligente en betrouwbare uitstraling.

Wist je trouwens dat blauw je ook kan helpen om zelf kalm te worden? Volgens onderzoek zou blauw de hartslag verlagen!

Blauwe juwelen kopen

De krachtige non-verbale boodschap van blauw is ook terug te vinden in de kleuren van de handgemaakte juwelen van Studio Malie. Al onze juwelen worden met kleurpigmenten gemaakt tot unieke kleurencombinaties, met elk hun eigen uitstraling.
Je vindt vast wel iets in ons unieke en kleurrijke assortiment oorstekers, ringen, oorbellen en kettingen dat perfect bij jou en je kleurtype past.